Menu TR

S360Mag

12 April

Gıda sistemlerinin sürdürülebilirliğinde iş dünyasının önemi

Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara yaklaşacağı ön görülüyor. Geleneksel tarım yöntemleri ise toprağın sağlığını olumsuz yönde etkileyerek doğal kaynaklar üzerinde baskı yaratıyor. Diğer taraftan iklim değişikliği çoğu bitki türünün varlığını tehdit ediyor, şiddetli hava olaylarını tetikleyerek tarımın geleceği üzerinde risk oluşturuyor. Bildiğimiz yöntemlerin yerine çevreyi ve çiftçi refahını gözeten yöntemler koymazsak gıda sistemleri çok ciddi bir krizle karşı karşıya kalabilir. Olası risklerin önüne geçmede hükümetlerle birlikte iş dünyasının katkıları da büyük önem taşıyor.

Bira üreticisi Anheuser-Busch ile tarım teknolojisi alanında faaliyet gösteren Indigo, verimli pirinç yetiştiriciliği için iş birliği yapıyor. Gıda sektöründen General Mills ise 2030’a kadar yaklaşık 400 futbol sahası büyüklüğünde tarım alanını ıslah edeceğinin sözünü verdi.

Çiftçileri iş ortağı olarak konumlayan Indigo, kârlılık, çevresel sürdürülebilirlik ve tüketici sağlığı konularında iyileştirmeler sağlamak üzere, mikrobiyoloji ve dijital teknolojilerden faydalanıyor. Anheuser-Busch için pirinç yetiştirmek üzere Indigo ile anlaşan çiftçiler su ve nitrojen kullanımını %10 oranında azaltacak ve ABD’deki çiftçilerin ortalama referans değerinden %10 daha az sera gazı salımı yapma sözü verecekler. Bu anlaşma, sürdürülebilir pirinç üretiminde türünün ilki olma özelliği taşıyor.

Indigo’nun Genel Müdürü David Perry, sürdürülebilir üretim için sektörde iş birliklerinin önemine dikkat çekiyor ve Indigo ile, tüketiciler için değer yaratma ve gelecekler nesillere kaynaklarımızı bırakma vizyonunda birleştiklerini belirtiyor. Indigo’nun mikrobiyal teknolojisi ve veriye dayalı desteği ile çiftçiler kimyasal, gübre ve su kullanımında azaltım sağlarken daha çok verim alabiliyorlar. Anheuser-Busch’un desteği ise sorumlu üretim ile müşterilerin beklentilerini karşılamayı, ancak bunu yaparken çevreyi korumayı ve çiftçilerin refahına katkı sunmayı sağlıyor.

Gıda sektörünün önemli oyuncularından General Mills, 2030’a kadar yaklaşık 400 futbol sahasına tekabül eden tarım alanında yenileyici tarım (regenerative agriculture) uygulamaları yapacağını duyurdu. Geleneksel ve organik tarım yapan çiftçiler, tedarikçiler ve yenileyici tarım uygulamalarında uzman danışmanlarla iş birliğine gidecek olan şirket, gıda sistemlerinin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı hedefliyor. Toplam sera gazı emisyonlarının üçte biri, su tüketiminin ise %70’i küresel gıda sisteminden kaynaklanıyor.

150 yıldır faaliyet gösteren General Mills’in Genel Müdürü Jeff Harmening, 150 yıl daha insanları besleyebilmek için güçlü bir dünyaya ihtiyaç olduğunu söylüyor ve misyonlarını tedarik zincirinden başlayarak dünya için pozitif etki yaratmak olarak açıklıyor. Yenileyici tarım, doğal kaynakları korumayı ve çiftçiler ile ailelerini güçlendirmeyi amaçlayan kapsamlı bir yöntem. Yöntemin çevresel boyutu karbonun havadan çekilip toprakta tutulmasını ve toprağın şiddetli hava koşullarına karşı dayanıklı olmasını içeriyor. General Mills, kilit tedarikçilerle iş birliği içinde yulaf, buğday, mısır, şeker pancarı ve süt ineği yemi üretiminde yöntemin benimsenmesinde ve yayılmasında öncülük edecek.

SHARE: