Menu EN

S360MAG

10 March

Gıda atığına karşı FLW Standardı

Gıda atığı konusu halen insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri. İnsan tüketimi için üretilmesine rağmen tüketilmeden atığa dönüşen gıdaların küresel ekonomiye yılda 940 milyar dolarlık kayıp yaşattığı tahmin ediliyor. Sera gazı salımlarının %8'inden sorumlu olan gıda atıkları, eğer bir ülke olarak kabul edilse, toplamda 4.4 gigaton CO2e salımla dünyanın en büyük üçüncü sera gazı salan ülkesi olacağı belirtiliyor. 



Gıda atığı sorununu ele almak üzere birçok küresel ortaklık kuruluyor. Başta Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Çevre Programı (UNEP), World Resources Institute (WRI) gibi uluslararası ölçekli kuruluşlar ve Tüketici Ürünleri Forumu (CGF) liderliğinde geliştirilen “Gıda Kaybı ve Atıkları Hesaplama ve Raporlama” (Food Loss and Waste – FLW) Protokol Standardı bu konuda yapılmış önemli girişimler arasında yer alıyor.

Standart, gıda kaybı, gıda atığı yönetimi ve raporlaması ile ilgili küresel olarak uygulanabilecek öneriler içeriyor. FLW Standardı, CGF bünyesinde bulunan şirketlerin kullanımına açık olduğu gibi, diğer şirketler, ülkeler ve kurumlara da açık. WRI CEO'su Andrew Steer’a göre, FLW sayesinde ilk kez ülke ve şirketlerin küresel standartlara sahip olması nedeniyle bundan sonra gıda kaybı üzerine yapılacak raporlamanın daha güvenilir ve tutarlı olacak. 

FLW Standardı’na uyum sayesinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkıda bulunmak da mümkün. Nestle, Unilever ve Tesco gibi büyük şirketlerin yanı sıra devletlerin gıda ve tarım bakanlıkları, 12.3 numaralı “2030'a kadar gıda atıklarını %50 azaltma” Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi doğrultusunda taahhütte bulunuyor. Nestle, taahhüdüne ulaşmak amacıyla FLW Standardı’nı kullanıyor. Nestle, ilk aşamada yüksek üretim hacmi olan ve kompleks bir pazar olarak görülen Pakistan’daki faaliyetlerinde Standardı uygulamaya başladı. Buna bağlı olarak, süt tedarikçilerinde süreç öncesi ölçülen %15-19'luk kaybını, %1,4'e azaltmayı başardı. Oranın, çoğu devletin kayıp oranından çok daha düşük olduğu belirtiliyor. 

Standardı uygulamaya başlayan bir diğer organizasyon Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Gıda Üretim Grubu (FBMG). Dubai Belediyesi, UNEP ve BAE'de yeni kurulan Gıda Bankası ile çalışmaya başlayacak grubun amacı yıllık dört milyar dolar zarara yol açan gıda israfını engellemek. Helal gıda ekonomisinin merkezi haline gelecek olan Dubai'de bulunan üretim pazarı hacminin 2018'de 13,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Üretim ve ulaştırma aşamalarındaki atıkları önlemeye çalışacak olan Grup, artan gıda ve yenilebilir durumda olan yiyecekleri ise Gıda Bankası'na bağışlanmasını sağlayacak.

PAYLAŞ: