Menu EN

S360MAG

3 July

Pestisitler ne kadar gerekli?

Avrupa Parlamentosu tarafından yayımlanan bir rapor, pestisit kullanımı ve yiyecekler yoluyla insan vücuduna girmesi konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Pestisitlerin insan beynine tahmin edilenden çok daha ciddi zarar verdiği sonucuna ulaşılan raporda, tüketiciler yaptıkları gıda alışverişlerinde dikkatli olmaya davet ediliyor. Geçtiğimiz aylarda BM tarafından yayımlanan başka bir çalışma ise pestisitlerin kullanımının “agresif bir şekilde teşvik” edilmesini kınayan ve agro-ekoloji gibi pestisit kullanımı olmadan yüksek ürün alımını mümkün kılan başka yetiştirme yollarının da mümkün olduğunu belirtti.

Parlamenterler, organik gıdaların geleneksel yöntemlerle yetiştirilen gıdalarla karşılaştırıldığında hangisinin daha sağlıklı olduğunu raporlamak istediklerini belirtti ve konuyla ilgili yapılmış çalışmaları bir araya getirmeleri için araştırmacıları görevlendirdi.



Kaliforniya'da yapılan bir araştırma, çoğu pestisitin temel bileşeni olan organofosfat metabolitlerinin hamilelik sırasında annenin bünyesinde bulunmasının çocukta iki yaşında zihinsel gelişmede olumsuzluk, 3-5 yaş arasında dikkat problemleri ve yedi yaşında entelektüel gelişmede zayıflığa sebep olduğunu belirledi.

Yapılan başka bir araştırmaya göre, pestisitler yılda toplam 13 milyon IQ puanı kaybına yol açıyor ve bu kaybın Avrupa Birliği içerisinde 125 milyar Euro’luk ekonomik kayıptan sorumlu tahmin ediliyor. Rapor, bu rakamın eksik değerlendirildiğini çünkü pestisitlerin Parkinson, diyabet ve farklı kanser tipleri üzerindeki etkisinin dahil edilmediğini belirtiyor.

BM tarafından yayımlanan bir rapordaysa pestisitlerin her yıl 200,000 akut zehirlenme vakasına sebep olduğu ve bu zehirlenmelerin %99'unun sağlık, güvenlik ve çevre regülasyonların daha gevşek olduğu gelişmekte olan ülkelerde görüldüğü belirtiliyor.

Ekin Koruma Birliği başkanı Sarah Mukherjee ise pestisitlerin güvenli olduğu konusunda ısrarcı. “Rapor dahilinde belirtildiği üzere pestisitlerin markete girmesi uzun ve detaylı bir değerlendirme süreci sonrasında gerçekleşiyor. 12 yıl süren ve 200 milyon Euro’nun üzerinde yatırım ile piyasaya giren pestisitler Avrupa'da en yüksek denetime tabi tutulan ürünler” diye ekleyen Mukherjee, tüketicilerin tehlike oluşturabilecek seviyede pestisitlere asla maruz kalmadığını belirtti.

Organik olarak yetiştirilen ürünler, çok daha düşük seviyede pestisit içeriyor ve insan sağlığına etkisi olabilecek pestisit oranlarından kaçınılarak üretiliyor. Varşova Üniversitesi'nden Prof. Rembialkowska, organik gıdaların yetiştirildikleri toprak ve gübre değerleri sayesinde daha düşük seviyede kadmiyum içerdiğini söylüyor. Gerçekleştirdikleri araştırmada organik yiyecek tercih eden insanların daha fazla sebze, tam tahıl ve meyve tüketirken daha az et tükettiğini dolayısıyla genel olarak daha sağlıklı beslenme tercihleri olduğu tespit edildi. Bu sebeple organik yiyecek tüketiminin artmasının çevresel sürdürülebilirliğe pozitif bir etkisi olacağı ön görülüyor.

Avrupa Birliği’ni sınırları içerisinde kullanılan pestisitlerle ve regülasyonlarla ilgili daha detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ: